Vincent van Gogh Nationale Vincent van Goghdag

Nationale Vincent van Goghdag

Vincent van Gogh is een van de meest iconische en invloedrijke kunstenaars uit de 19e eeuw. Zijn leven was doordrenkt van passie, doorzettingsvermogen en tragiek, en zijn kunstwerken hebben een blijvende indruk achtergelaten op de wereld.

Geboren op 30 maart 1853 in Zundert, Nederland, begon Van Gogh zijn artistieke reis relatief laat in zijn leven. Hij werkte aanvankelijk als kunsthandelaar in Nederland, Engeland en Frankrijk voordat hij op 27-jarige leeftijd besloot om kunstenaar te worden.

Van Gogh’s werk wordt gekenmerkt door zijn expressieve gebruik van kleur en krachtige penseelstreken. Hij experimenteerde met verschillende stijlen, waaronder impressionisme en postimpressionisme, en zijn schilderijen omvatten landschappen, portretten, stillevens en zelfportretten.

Sterrennacht1 Nationale Vincent van Goghdag

Een van zijn meest bekende werken is “Sterrennacht”, geschilderd in 1889 terwijl hij in een inrichting in Saint-Rémy-de-Provence verbleef. Dit werk toont een sprookjesachtige nachtelijke hemel boven een slaperig dorp, geschilderd in levendige kleuren en met wervelende, bijna hallucinogene bewegingen.

Naast zijn artistieke prestaties is het verhaal van Van Gogh’s leven ook doordrenkt van tragedie. Hij leed aan ernstige depressies en emotionele instabiliteit gedurende zijn hele leven, wat leidde tot verschillende mentale inzinkingen en uiteindelijk zijn tragische zelfmoord op 29 juli 1890, op slechts 37-jarige leeftijd.

Ondanks zijn korte leven en relatieve obscuriteit tijdens zijn leven, is Vincent van Gogh postuum uitgegroeid tot een van de meest geliefde en gewaardeerde kunstenaars aller tijden. Zijn werk inspireert nog steeds mensen over de hele wereld en zijn nalatenschap leeft voort in de blijvende invloed die hij heeft gehad op de kunstgeschiedenis.

Delen:

Picture of Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog

335 jaar oorlog

De 335 jarige Oorlog De 335 jarige Oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden is een fascinerend en vaak over het hoofd gezien stukje geschiedenis, dat

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun En daar was hij dan: de lang verwachte aanval van Iran op Israël. Het was afgelopen nacht. Gelukkig was Israël voorbereid,

Nationale Christiaan Huygensdag

Christiaan Huygens, geboren op 14 april 1629 in Den Haag, Nederland, was een veelzijdige en invloedrijke wetenschapper tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van wiskunde, natuurkunde, en astronomie.

Reflectie op het belang van Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag: Een Tijd om Voor Elkaar te Zorgen Ah, Goede Vrijdag. Voor velen van ons roept deze dag gedachten op aan bezinning, reflectie. Maar

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82