Titus Brandsma

Nationale Titus Brandsmadag

Titus Brandsma was een buitengewoon figuur binnen de katholieke kerk en daarbuiten. Hij werd geboren op 23 februari 1881 in het Nederlandse dorpje Oegeklooster en groeide op in een boerengezin. Zijn doopnaam was Anno Sjoerd Brandsma, maar hij koos later voor de naam Titus toen hij toetrad tot de karmelietenorde.

Titus Brandsma wordt vooral herinnerd vanwege zijn moedige inzet voor vrijheid van meningsuiting, onderwijs en persvrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen sprak hij zich openlijk uit tegen de nazipropaganda en weigerde hij de loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter te ondertekenen. Zijn verzet tegen het naziregime leidde tot zijn arrestatie in januari 1942.

Gedurende zijn gevangenschap bleef Brandsma zich vastberaden inzetten voor zijn overtuigingen. Ondanks martelingen en ontberingen bleef hij een bron van hoop en inspiratie voor medegevangenen, en bleef hij zijn geloof en principes trouw. Op 26 juli 1942 stierf hij in het concentratiekamp Dachau als gevolg van de ontberingen van zijn gevangenschap.

Na zijn dood werd Titus Brandsma al snel erkend als een martelaar voor de vrijheid van geweten en meningsuiting. In 1985 werd hij zalig verklaard door paus Johannes Paulus II, en hij wordt vandaag de dag nog steeds vereerd als een voorbeeld van moed, integriteit en spirituele kracht. Zijn nalatenschap herinnert ons eraan dat zelfs in de meest duistere tijden het mogelijk is om vast te houden aan onze waarden en overtuigingen.

Delen:

Picture of Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog

335 jaar oorlog

De 335 jarige Oorlog De 335 jarige Oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden is een fascinerend en vaak over het hoofd gezien stukje geschiedenis, dat

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun En daar was hij dan: de lang verwachte aanval van Iran op Israël. Het was afgelopen nacht. Gelukkig was Israël voorbereid,

Nationale Christiaan Huygensdag

Christiaan Huygens, geboren op 14 april 1629 in Den Haag, Nederland, was een veelzijdige en invloedrijke wetenschapper tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van wiskunde, natuurkunde, en astronomie.

Nationale Vincent van Goghdag

Vincent van Gogh is een van de meest iconische en invloedrijke kunstenaars uit de 19e eeuw. Zijn leven was doordrenkt van passie, doorzettingsvermogen en tragiek, en zijn kunstwerken hebben een blijvende indruk achtergelaten op de wereld.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82