vuurwerk

Vuurwerk!

Och, arm volk!

Alom klinkt na de jaarwisseling ‘zonder grote incidenten’ (waar halen ze dat toch vandaan?) weer de roep om een vuurwerkverbod. Zoals elk jaar in januari. En net als elk jaar zal deze roep in de komende maanden weer verstommen, om in de loop van december weer langzaam op te laaien.

Vind ik daar wat van? Vindt De Roze Leeuw hier iets van? Ik doe zelf maar een poging.

Vuurwerk vind ik prachtig. Om precies te zijn: siervuurwerk vind ik prachtig.

Als kind vond ik het geweldig om Oud en Nieuw bij oma te vieren in Amsterdam. Zij woonde in Oud-West, in een bovenhuis, vierhoog. Aan de overkant van de straat was laagbouw, een groot terrein doorsneden met kanalen, en in de verte begon de wijk ‘Bos en Lommer’. Als het twaalf uur was, keken wij vanuit oma’s slaapkamer in die richting, en daar rezen dan de vuurpijlen boven de huizenblokken uit. Een schitterend gezicht. Ik heb het over de jaren zestig. Mensen, wat word ik oud….

Verder moet ik van vuurwerk weinig hebben. Het maakt herrie, steeds meer. En ik heb een hekel aan harde geluiden. Het stinkt en is vervuilend, en ik ben zuinig op het milieu. Het is gevaarlijk, tenzij je er verstandig mee omgaat, en dat doet niet een ieder.

Het kost handenvol geld, meer dan honderd miljoen is er alweer aan gespendeerd, en dat kan beter besteed, lijkt me.

Het wordt door sommigen misbruikt, om elkaar of om gezagsdragers mee te bestoken.

En zo voorts. Ik heb er zelf nog nooit ook maar één cent aan uitgegeven. En toch. Ik ben niet voor een landelijk verbod op vuurwerk. Want ik gun ieder mens zijn pleziertje.

En dan denk ik aan huisvaders en hun kinderen, en hun opgroeiende zonen, die er bijzonder veel lol aan beleven om eens per jaar eens lekker te knallen. Een mens (alleen een man?) heeft het nodig om af en toe de remmen wat los te gooien en zichzelf en elkaar te imponeren met de hardste knal en de mooiste vuurpijl. Blijkbaar.

Neem je dat van mensen weg, dan vinden zij wel weer een andere manier om uit de band te springen.

Ik vrees dat bij een vuurwerkverbod, mits gehandhaafd, het aantal rellen, brandstichtingen en vernielingen rond Oud en Nieuw nog groter zal worden dan het al is. De kosten van politie- en brandweer- en ambulance-inzet zijn nu al huizenhoog, en dat zal alleen maar groter worden.

Vervanging door een grote vuurwerkshow is ook niet de oplossing lijkt me. Zo’n show  van enige kwaliteit kan alleen opgebracht worden door de grote steden, en wordt bij de minste of geringste stormwaarschuwing afgelast.

En wanneer hebben we de laatste jaren nu géén stormwaarschuwing….!
Probleem is naar mijn mening niet het vuurwerk. Probleem is het gedrag van mensen. Ook in de jaren zestig zullen er bij de jaarwisseling misdragingen hebben plaatsgevonden. Maar dat zagen wij niet, want wij zaten veilig achter het raam bij oma. Wel moeten we sindsdien jaar op jaar constateren dat het aantal ‘incidenten’ schrikbarend toeneemt. Bushokjes, andermans auto’s en caravans, huizen, bedrijfsgebouwen, men kan er blijkbaar niet van afblijven. Om maar niet te spreken van het geweld tegen personen.

Het meest afschuwelijk vind ik het met vuurwerk en anderszins bestoken van politie, brandweer en ambulancepersoneel. Mensen die voor en namens ons de orde handhaven, schade proberen te voorkomen en mensenlevens willen redden. Hier is het ‘jezelf uitleven’ wel heel erg doorgeslagen, en is van respect voor een ander niets meer over. Wat De Roze Leeuw betreft mag dit alles nog wel wat zwaarder worden bestraft dan al gebeurt. Maak de boetes zó hoog dat de kosten van politie-inzet ermee worden gedekt. Want die inzet betalen we nu samen van onze belastingcenten. Wanneer politie, brandweer en ambulancepersoneel niet veilig hun werk kunnen doen, is immers niemand meer veilig.

We vragen ons af waar dit gedrag vandaan komt.

In mijn beleving is het voor een groot deel een kwestie van (gebrek aan) opvoeding. Natuurlijk spelen groepsgedrag, drank en drugs ook een grote rol. Maar wie opgevoed wordt met eerbied voor het lichaam en het leven van een ander, en met respect voor een ieder die voor en namens allen de kastanjes uit het vuur halen, heeft een gevormd geweten. En zo’n geweten zorgt voor een rem op de uitspattingen van geweld die we nu zien.

Een vuurwerkverbod zal hier niets aan kunnen doen. Was het maar zo simpel. Opvoeding is een kwestie van lange termijn. Och, arm volk!

Zou de recente politieke aardverschuiving hierin iets kunnen betekenen? Ik weet het niet. Maar we kunnen er altijd op hopen….

Ds. Ron

Delen:

Meer om te lezen..

anti immigratie de roze leeuw

Ds. Ron > Geen Plan…!

Geen plan….. Onlangs hoorde ik dat iemand toegaf dat er in onze landen sprake is van een zekere verschuiving in de samenstelling van de bevolking.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82