ERASMUS

"Erasmus van Rotterdam: De Tijdloze Renaissance van een Denker"

In het levendige Rotterdam van de late 15e eeuw, toen de flonkerende vonk van de Renaissance door Europa danste, werd een bijzonder kind geboren. Deze jongen, Desiderius Erasmus Roterodamus, of gewoon Erasmus, zou later één van de meest invloedrijke denkers van zijn tijd worden.

Het is niet te ontkennen dat Erasmus en Rotterdam een bijzondere band hebben. Niet alleen omdat hij daar geboren is, maar ook omdat de stad nog steeds trots de sporen van zijn nalatenschap draagt. Van de moderne Erasmusbrug tot de Erasmus Universiteit, Rotterdam is verweven met zijn idealen van vooruitstrevendheid en openheid.

Erasmus had een onstilbare honger naar kennis. Met zijn scherpe geest en voorliefde voor oude teksten schreef hij “De Lof der Zotheid”, een humoristische kritiek op de dwaasheden van zijn tijd. Hij was niet bang om kritisch te zijn, zelfs niet voor de katholieke kerk. Maar in plaats van zich volledig af te wenden, zocht hij naar manieren om het geloof te hervormen.

De brieven van Erasmus, verstuurd naar geleerden in heel Europa, waren getuigenissen van zijn passie voor het humanisme. Zelfs nu, eeuwen later en ver na zijn dood in het verre Bazel in 1536, blijven zijn woorden en ideeën mensen inspireren. De nalatenschap van deze Rotterdammer is tijdloos.

Delen:

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

Nationale Piet Heindag

Piet Hein was een Nederlandse luitenant-admiraal, bekend om zijn opmerkelijke bijdragen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse Zeeoorlogen in de 17e eeuw. Geboren op 25 november 1577 in Delfshaven, Rotterdam. Hein was een zeer bekwame en gedurfde marinecommandant.

Verkiezingsuitslag: het volk heeft gesproken.

Bepaalde linkse organisaties kondigden voor donderdagavond demonstraties tegen de verkiezingsuitslag aan. In mijn beleving zijn dat dus demonstraties tegen de wil van het Nederlandse volk en dus tegen de democratie als zodanig.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82