vrije meningsuiting

De Geschiedenis van Vrije Meningsuiting: Hoe ‘Woke’ Cultuur haar Ondermijnt

Vrije meningsuiting is heel belangrijk in westerse democratieën. Historisch gezien hebben denkers zoals John Locke en Voltaire dit idee gesteund. Ze zeiden dat het essentieel is voor vooruitgang en een gezonde democratie. Zonder vrije meningsuiting kunnen samenlevingen gevaar lopen, zoals we hebben gezien in nazi-Duitsland, de Sovjet-Unie en communistisch China.

Het artikel “Wokeness versus Vrij Debat: De Strijd om de 21e Eeuw” gaat over iets belangrijks: de ‘woke’-cultuur en hoe die het vrije debat beïnvloedt. Hoewel ‘woke’ oorspronkelijk over sociale rechtvaardigheid ging, wordt het nu vaak gebruikt om afwijkende meningen de mond te snoeren.

Vrije meningsuiting heeft altijd geholpen om dingen te verbeteren. Mensen kunnen praten over problemen zoals corruptie en onrechtvaardigheid. In het verleden hebben we dankzij deze vrijheid veel goede veranderingen gezien, zoals het stemrecht voor vrouwen en burgerrechtenbewegingen.

politiek

De vrijheid om te zeggen wat je denkt, wordt minder door ‘woke’ groepen. Veel mensen, zoals leraren en schrijvers, zijn bang om iets te zeggen omdat ze dan in de problemen kunnen komen. Onderzoeken suggureren dat mensen nu banger zijn om hun mening te geven dan in de tijd van de Koude Oorlog. 

In totalitaire staten zoals nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie werd de vrijheid van meningsuiting sterk ingeperkt. Dissidenten werden vervolgd, en een overheidgecontroleerde media zorgde ervoor dat alleen “goedgekeurde” meningen werden uitgezonden. Het is zorgwekkend dat de ‘woke’-cultuur een soortgelijk effect heeft. Dit zien wij door in de zogenaamde ‘cancel-cultuur’. Deze is onlosmakelijk verbonden met woke. 

Academici, journalisten, en kunstenaars rapporteren een toename van censuur en zelfcensuur, uit angst om te worden "geannuleerd" of gemarginaliseerd.

Een cruciaal verschil tussen vroeger en nu is de rol van de media. Waar in totalitaire regimes de staat de voornaamste bron van censuur was, wordt in moderne westerse samenlevingen censuur vaak door particuliere entiteiten en online platforms uitgevoerd. Dit maakt de kwestie complexer en moeilijker aan te pakken.

Het is essentieel om te begrijpen dat vrije meningsuiting meer is dan een abstract recht; het is een fundamentele bouwsteen van een democratie. Als we dit verliezen, dreigen we een essentieel aspect van onze identiteit te verliezen.

In de woorden van Orwell: “Als vrijheid überhaupt iets betekent, dan is het het recht om mensen te vertellen wat ze niet willen horen.” Als we werkelijk waarde hechten aan onze democratische waarden, dan moeten we vrije meningsuiting verdedigen tegen elke bedreiging, of die nu komt van totalitaire regimes of van binnen onze eigen grenzen. De ‘woke’-cultuur, met al haar goede bedoelingen, moet worden uitgedaagd en bekritiseerd wanneer ze deze fundamentele vrijheid bedreigt.

1. Vrije Meningsuiting en Democratische Waarden:
Werken van John Stuart Mill, met name “On Liberty”, waarin hij pleit voor de vrijheid van meningsuiting en de schade van censuur.
– “The Silencing: How the Left is Killing Free Speech” van Kirsten Powers. Dit boek bespreekt hoe progressieve politiek het debat in de Verenigde Staten verstikt.

2. Totalitaire Staten en Vrije Meningsuiting
– “The Origins of Totalitarianism” van Hannah Arendt. Dit is een diepgaande studie van de opkomst van totalitaire regimes in de 20e eeuw
“1984” van George Orwell. Hoewel het een fictief werk is, geeft het een diepgaande kritiek op totalitaire systemen en hun onderdrukking van individuele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

3. Woke Cultuur en Vrije Meningsuiting:
– Twitter and Tear Gas: The Power and Fragility of Networked Protest” van Zeynep Tufekci. Dit boek analyseert hoe moderne technologie sociale bewegingen vormt, inclusief hun vermogen om informatie te censureren of te verspreiden.
– “So You’ve Been Publicly Shamed” van Jon Ronson. Dit boek bespreekt de impact van online shaming, een component van de “cancel culture”.

4. Academische Vrijheid en Vrije Meningsuiting:
– FIRE (Foundation for Individual Rights in Education) publiceert regelmatig rapporten over gevallen van schending van de academische vrijheid in de VS. Hun rapporten kunnen een goed startpunt zijn voor specifieke voorbeelden van hoe vrijheid van meningsuiting wordt beperkt op universiteitscampussen.

Delen:

Picture of Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

Pride Utrecht 2024

Pride 1 juni 2024 Utrecht

Vandaag toch maar in de benen geklommen en koers gezet naar Utrecht. Centraal Station, veel regenboogvlaggen, drukte van jewelste, veel jongeren en veel jonge gezinnetjes.

Schrijver bij De Roze Leeuw, Hendrik K.

HendriK

Binnenkort ga ik beginnen met een reeks columns. Het lijkt me heel leuk jullie (lezers) via mijn kleine pennenvruchten een inkijkje te geven in de wonderlijke woke-wereld waar ik me bijna dagelijks in begeef.

Gideon van Meijeren werkstraf

Geen Opruiing maar Opruiming…

Geen opruiing maar opruiming… Vandaag heeft het OM tegen Gideon van Meijeren een x aantal uren werkstraf geëist. Wegens opruiing. Nu heb ik het fenomeen

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82