PrEP

Het gebruik van PrEP: Is veiligheid slechts een illusie?

In de afgelopen jaren is er aanzienlijk vooruitgang geboekt op het gebied van HIV-preventie. PrEP, of pre-expositieprofylaxe, is een van deze vooruitgangen. Simpel gezegd, PrEP is een medicijn dat mensen die geen HIV hebben kunnen nemen om de kans op infectie te verkleinen. Wanneer het consistent wordt ingenomen, kan PrEP het risico op het krijgen van HIV via seks met meer dan 90% verminderen. Maar zoals met elk krachtig hulpmiddel, komt ook PrEP met zijn eigen uitdagingen en misverstanden.

Een van de grootste zorgen omtrent het gebruik van PrEP, is dat het een vals gevoel van veiligheid creëert. Mensen die PrEP gebruiken, in het bijzonder binnen de homogemeenschap, zijn geneigd om vaker onveilige seks te hebben omdat ze zich beschermd voelen tegen HIV. En hoewel het klopt dat PrEP een effectief schild biedt tegen HIV, moeten we ons realiseren dat HIV slechts één van de vele seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) is.

Het is essentieel om te begrijpen dat PrEP geen bescherming biedt tegen andere SOA’s zoals chlamydia, gonorroe, syfilis, en HPV. Deze ziektes kunnen aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken, van onvruchtbaarheid tot kanker. Onveilige seks, zelfs met de bescherming van PrEP, kan nog steeds ernstige gevolgen hebben.

Het hebben van een toegewijde partner biedt zowel emotionele als fysieke voordelen, waaronder ondersteuning, begrip en liefde.

In onze hedendaagse maatschappij, gekenmerkt door onmiddellijkheid en instant bevrediging, raken velen verstrikt in de jacht op snelle geluksmomenten, vluchtige seksuele ontmoetingen en de dopamine-hits van sociale. Ware voldoening ontstaan niet door deze oppervlakkige ervaringen. In plaats daarvan worden ze gevonden in de diepere emotionele verbindingen die voortkomen uit een stabiele relatie. Zo’n relatie gaat verder dan kortstondige pleziermomentjes; het is een samenkomen van gedeelde dromen, simpele dagelijkse momenten, en het samen op avontuur gaan in het leven. Terwijl de wereld zich blijft concentreren op het momentane, biedt een liefdevolle, langdurige relatie een essentieel tegengewicht, fungerend als een anker van steun en ware voldoening. 

Dit was ook voor mij een omschakeling. Samen met mijn partner heb ik ontdekt dat een stabiele relatie veel meer voldoening kan geven dat die korte dopamine momenten. Het doorbreken van oude gewoontes kost veel energie en geduld. Maar het is het zeker waard! 

Maar ik dwaal af, even terug naar PrEP…
Het middel biedt inderdaad een significante mate van bescherming en is een cruciaal instrument in de wereldwijde inspanningen om HIV te bestrijden. Maar in plaats daarvan zou de focus moeten liggen op uitgebreide seksuele voorlichting. Gebruikers van PrEP moeten volledig op de hoogte zijn van de reikwijdte en beperkingen van het medicijn. Ze moeten worden aangemoedigd om altijd veilige seks te hebben, niet alleen om HIV, maar ook andere SOA’s te voorkomen.

Delen:

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

Nationale Piet Heindag

Piet Hein was een Nederlandse luitenant-admiraal, bekend om zijn opmerkelijke bijdragen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse Zeeoorlogen in de 17e eeuw. Geboren op 25 november 1577 in Delfshaven, Rotterdam. Hein was een zeer bekwame en gedurfde marinecommandant.

Verkiezingsuitslag: het volk heeft gesproken.

Bepaalde linkse organisaties kondigden voor donderdagavond demonstraties tegen de verkiezingsuitslag aan. In mijn beleving zijn dat dus demonstraties tegen de wil van het Nederlandse volk en dus tegen de democratie als zodanig.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82