16 september, Internationale Hannie Schaftdag

Nationale Heldendagen: Hannie Schaft, het Symbool van Verzet.

Hannie Schaft, vaak aangeduid als ‘het meisje met het rode haar’, is zonder twijfel een van de meest iconische figuren uit het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Roze Leeuw vindt dat zij herinnerd moet blijven voor haar belangrijke werk, en dit doen wij door het introduceren van nationale heldendagen.

Nationale Heldendagen: Hannie Schaft, het Symbool van Verzet.

Jannetje Johanna Schaft, beter bekend als Hannie Schaft, werd geboren op 16 september 1920 in een arbeidersgezin in Haarlem. Ze groeide op in een tijdperk van enorme politieke en sociale veranderingen in Europa. In haar jeugd werd ze geconfronteerd met de opkomst van het fascisme en nazisme. Haar kenmerkende rode haar werd zowel een zegen als een vloek. Hoewel het haar hielp herkenbaar te zijn bij bondgenoten, maakte het haar ook tot een doelwit voor de Gestapo. Ze werd bekend als “het meisje met het rode haar”, een naam die haar postuum beroemd maakte.

Hannie’s vastberadenheid en moed waren opmerkelijk. Ze was een van de weinige vrouwen die actief betrokken waren bij gewapend verzet tegen de bezetters. In een door mannen gedomineerde wereld toonde ze dat vastberadenheid en moed geen geslacht kennen.

16 september, Internationale Hannie Schaftdag

Activiteiten in het Verzet

Tijdens de oorlog werkte Hannie samen met de Raad van Verzet, een van de belangrijkste verzetsgroepen in Nederland. Ze was betrokken bij diverse verzetsactiviteiten, waaronder het verspreiden van illegale literatuur, het helpen van Joodse onderduikers en het saboteren van Duitse communicatielijnen.

Haar moedigste daden omvatten echter het uitvoeren van gewapende acties tegen de Duitse bezetters en hun Nederlandse collaborateurs. Ondanks de enorme risico’s, bleef ze vastberaden in haar missie om het Nazi-regime in Nederland te bestrijden.

Tragisch Einde

Hannie Schaft werd in maart 1945 door de Gestapo gearresteerd. Ondanks intensieve ondervraging, gaf ze weinig informatie vrij. Tragisch genoeg werd ze op 17 april 1945, slechts drie weken voor de bevrijding van Nederland, geëxecuteerd in de duinen bij Bloemendaal.

Een blijvende erfenis

Hannie Schaft wordt tot op de dag van vandaag herinnerd als een symbool van moed en vastberadenheid. Haar verhaal is een krachtige herinnering aan de offers die gebracht zijn voor de vrijheid waarvan we nu genieten. Dankzij initiatieven zoals ‘nationale heldendagen’ van De Roze Leeuw, blijft de herinnering aan Hannie Schaft levend en dient ze als inspiratie voor toekomstige generaties.

Delen:

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het Bestuur van De Roze Leeuw

Het kanaal van het bestuur van De Roze Leeuw. Meestal gebruikt voor verklaringen en mededelingen.

Meer om te lezen..

detrans

Ik had detrans kunnen zijn

In een wereld waarin genderidentiteit centraal staat, reflecteert ik op mijn jeugd, worstelend met mijn zelf en het pad dat ik had kunnen bewandelen. Had een impulsieve beslissing als kind mij naar een leven als detransitioner geleid? Deze introspectieve kijk op zelfontdekking, genderconformiteit en de druk van het hedendaagse onderwijs roept op tot begrip, bewustzijn en voorzichtigheid.

Pieter Willen doet Krav Maga met De Roze Leeuw

Het Belang van Zelfverdediging

Het Belang van Sport en Zelfverdediging voor Jongeren: De Missie van De Roze Leeuw De Roze Leeuw benadrukt het belang van sport en een actief

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82