Foto van Carl von Clausewitz

Carl von Clausewitz

Conservatief-rechts. Vliegt graag. Kyokushin
Pro landbouw, EU: beetje té machtig geworden. Pro kernenergie, anti-klimaatkathedralen. Team Friet (met saté).

Meer om te lezen:

Wie een Rutte IV voor een ander graaft, valt er zelf in

Val kabinet Rutte IV

John Gotti, de New Yorkse Mafiabaas, regeerde een jaar of 7 over een Mafia familie (Gambino). De man was zo glad als een aal, geen enkele dagvaarding bleef overeind, elke rechtszaak werd door het New Yorkse ‘Openbaar Ministerie’ verloren, niets bleef kleven aan deze man. Hij werd dan ook wel de ‘Teflon Don’ genoemd.

Doordat niets bleef kleven en men maar geen vat op hem kreeg, werd hij erg overmoedig. Uiteindelijk werd hij in 1992 veroordeeld.

U zult al een zweem van een idee hebben waarom bovenstaande inleiding geschreven is. Wij hebben hier in NL, in de politiek, te maken met iemand waar niets aan bleef kleven. Zo glad als een paling in een emmer snot. Hoewel ik geen vergelijking wil maken tussen Rutte en Hugo de Jonge aan de ene kant en Paling en Ko aan de andere kant, en zij uiterlijk ook niet op elkaar lijken, is de beeldspraak paling en emmer snot wel passend als we het hebben over de behendigheid van Rutte. De man is zo glad als een aal, buigzaam als rubber en politiek erg behendig. Dat laatste kan ik niet anders dan hem dat nageven. Als hij ooit een instructieboek schrijft hoe je het beste een keiharde carrière in de politiek kunt maken, dan zeg ik: kopen! Hij kent zijn politieke pappenheimers; al ben ik geen fan van hem.

Het kabinet Rutte IV – 50 tinten Kaag[1]

Met twee zware spelers als Rutte, het ervaren politieke dier, en Kaag, de romig pratende en gladjes onderhandelende oud-diplomate, had dit kabinet al een intern probleem. Het is alsof je de Jedi en de Sith[2], de hooligans van Feyenoord en Ajax, Poetin en Prigozjin in één kamer zet en dan ineens zeer verbaasd reageert dat de pleuris uitbreekt. Zelfs het gestreste regenwormpje van Tjeerd de Groot steekt verbaasd zijn kopje uit zijn gulp, verhip, geen stikstofdiscussie?? Het zijn twee kapiteins op hetzelfde schip waarvan de een persé naar bakboord wil en de ander keihard naar stuurboord inzet met als gevolg dat het schip nergens naartoe vaart en de hele bemanning bakzeil haalt.

Maar zoals gezegd, Kaag is een ervaren onderhandelaarster en zij heeft bij de formatieonderhandelingen erg veel punten binnengehaald. Verder werd zij minister van Financiën, waardoor het hele kabinet en iedereen bij haar moest bedelen om geld. Een ijzersterke positie, al is het dan erg ongelukkig dat daar iemand van NEE66 zit.
Het geeft de VVD en het weggeteerde CDA gewoon geen enkele bewegingsruimte en de CU minister Adema al helemaal niet want hij had wel een ministerspost, maar geen geld. Denk je eens in wat er dan gebeurd was als er wel een landbouwakkoord was geweest, maar Kaag had het niets gevonden.

Al met al een kabinet dat ik het beste kan omschrijven als een vecht- en twistkabinet. Doe wat de romige Kaag zegt, als het hare Mayonaise niet bevalt krijg je geen geld, buig voor mevrouw Grey.

Grote dossiers
Dan lag er nog een aantal grote dossiers:
– een zelf opgelegd en stompzinnig zelf-veroorzaakt stikstofprobleem
– de afhandeling van de toeslagenaffaire
– een mogelijke enquête over het Coronabeleid
– het migratiedossier

Op het stikstof dossier wilden CDA en VVD de boel lostrekken en in beweging zetten, NEE66 zette de hakken in het zand en traineerde elke vorm van oplossing. De agrarische sector moest en zou kapot.
Met de afhandeling van de toeslagenaffaire wilde het allemaal maar niet lukken. De ouders hebben nu allen de achternaam: van Dale, zij wachten nog steeds op antwoord.

En dan het meest gevreesde instrument der instrumenten waarbij alle politici een temperatuur van in hun bilnaden krijgen die de onterecht als alarmistisch geframede opwarming van de aarde naar ongekende hoogte stuwt, vanwege een belangrijk woordje: ‘verantwoordelijkheid’. Zodra dat woordje ergens valt, zult u zien dat politici zich sneller uit de voeten maken dan NEE66’ers die een reporter van Ongehoord Nederland op zich af zien komen.
Uiteindelijk ligt daar dan nog een migratiedossier. In de jaren ’80 werd Janmaat knalhard uitgelachen toen hij stelde dat de migratie weleens een probleem kon vormen. Nou heb ik Janmaat altijd een wat onbeholpen houten Klaas met een imagoprobleem gevonden, maar we zijn nu een aantal decennia verder en migratie is in die zin een vraagstuk geworden vanwege beperkte opvangcapaciteit, misbruik van de asielprocedure en asielrecht, gebrek aan medewerking van landen van herkomst en ongebreidelde mensensmokkel gecombineerd met linkse gekken die de asielzoekers gewoon op komen halen. (Hoe stom kun je zijn? Nou, zó stom dus) en als laatste stuitend wangedrag van asielzoekers in de plaatsen waar zij opgevangen zijn en in vervoermiddelen, tot aan matpartijen en zware mishandelingen toe.
Rutte wilde beweging en hij kwam met een onderhandelingstactiek die je kunt omschrijven als een escalatie van eisen. Hoewel ik het geen probleem vindt wanneer er strenger opgetreden wordt op asielgebied, is een dergelijke escalatie van eisen niet geheel zonder risico. Het is voor een ervaren onderhandelaarster als Kaag dan erg eenvoudig om het op een impasse aan te laten komen.

Maar stel dat er een wetsvoorstel is en dat in de Tweede Kamer is besproken, dan moet het naar de Eerste Kamer, alwaar BoerBurgerBeweging met veel vertegenwoordigers aanwezig is. Deze partij legt behoorlijk veel gewicht in de schaal[3]. Wat gaat er terecht komen van zo een wetsvoorstel? Als BBB behendig debatteert en de juiste stemverhoudingen weet te behalen, wordt het een probleem.

Het uiteindelijke resultaat is de val van dit vecht- en twistkabinet. Rutte en Kaag, zij hebben beiden een kuil gegraven en ze zijn er beiden ingetuimeld. Het was een zeer ongelukkig huwelijk, een boot die de haven niet eens uitkwam, Tesla met een lege accu waar een dieselauto van de reparatiedienst langs moest komen om die accu te vervangen. De Teflon is klittenband geworden, en de room is op.
Hora est![4]

[1] Gemakshalve zo genoemd, in de VS heeft het een andere naam, maar naar Nederlandse begrippen is Openbaar Ministerie het duidelijkste.

[2] 50 tinten Kaag, een prachtig frame van BBB

[3] Referentie naar de films uit de Star Wars cyclus waar de Jedi en de Sith elkaars tegenspelers zijn

[4] Geen referentie naar het postuur van hun enige Tweede Kamerlid, die ik overigens hoog heb staan

[5] ‘Het is tijd’, dit wordt geroepen bij een promotie op de universiteit wanneer de tijdsduur is verstreken die staat voor de promotie, dat kan zelfs midden in een zin geroepen worden door de pedel van het College.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Foto van Carl von Clausewitz

Carl von Clausewitz

Conservatief-rechts. Vliegt graag. Kyokushin
Pro landbouw, EU: beetje té machtig geworden. Pro kernenergie, anti-klimaatkathedralen. Team Friet (met saté).

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een bijdrage leveren via bankoverschrijving (voorkeur) of via Backme.org.

Bankoverschrijving: 
t.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82

Meer om te lezen...

Kabinet Schoof

Premier Schoof

Hij doet het goed De Roze Leeuw heeft de debatten van de afgelopen dagen op de voet gevolgd en ook goed gekeken