De Roze Leeuw in Groningen

De Roze Leeuw gaat ook activiteiten ontplooien in het Hoge Noorden! En daarmee bedoelen we natuurlijk de drie noordelijke provincies van ons land.

Van het kernteam van vrijwilligers ben ik de enige die in het noorden woont, dus ik ben erg tevreden met de nieuwe plannen, dat kun je begrijpen! Want je reist wat af, als je in Groningen, Friesland of Drenthe woont.

Ik klaag daar niet over hoor. Want, zoals destijds mijn familie en vrienden in het westen al vrolijk zeiden: ‘Dan moet je maar niet zo ver weg gaan wonen!’ En daarmee hadden ze natuurlijk gelijk.

Ik was het zelf die de stad Utrecht verruilde voor een dorpje in Oost-Groningen, vlakbij de Duitse grens. En ik vond het heerlijk. Ik heb altijd al een hekel gehad aan drukte en lawaai, en mijn vertrek naar het uiterste noordoosten van ons land was daarvoor ook bijna een vlucht. Ik kwam terecht in een uiterst rustig en gemoedelijk gebied, waar ik bovendien alle gelegenheid kreeg mijn vak als beginnend dominee te leren.

Tsja, het noorden is ver. Laatst zei iemand van ons het nog: ‘Groningen is wel ver…!’ Vanuit het westen is het noorden altijd ‘zo’n eind weg!’ Dat voor noorderlingen het westen even ver weg is, realiseert men zich meestal niet. Ze vinden het vanzelfsprekend dat je elke keer weer die afstand aflegt. En weer terug.

‘Het westen’ begint voor een noorderling trouwens al voorbij Zwolle. Net als voor een westerling het land voorbij Zwolle lijkt dichtgeplakt met kranten. Niets is minder waar.

Reizen met het OV vanuit het noorden is overigens een crime. Er is per trein maar één manier: via Meppel en Zwolle. En daar, in die flessenhals, gaat het altijd weer mis. Er hoeft maar iets te zijn: werkzaamheden, een ongeval of een storing (en wanneer zijn er tegenwoordig nu géén werkzaamheden, ongevallen of storingen!), of de boel loopt vast en je kunt de bus in. Reistijd verhoogd met bijkans een uur.

Het noorden is ook zo vèr….!

We kunnen daar ook best aardig over klagen. Over hoe ‘Den Haag’ ons niet ziet. Meestal denk ik dan: lekker zo laten, dan blijft het hier tenminste rustig…

Maar De Roze Leeuw ziet ons! 

Ik wil maar zeggen: wanneer je in een van de drie noordelijke provincies woont en de standpunten van De Roze Leeuw spreken je aan: meld je dan aan voor het ontvangen van de Nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte. Beter nog: bezoek de activiteiten die we gaan organiseren, ook wanneer die nog niet in het noorden zijn. Dan maar wat verder reizen. Nog beter: meld je aan als vrijwilliger, om mee te helpen onze afdeling Noord op poten te zetten.

Delen:

Meer om te lezen..

Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog

335 jaar oorlog

De 335 jarige Oorlog De 335 jarige Oorlog tussen Nederland en de Scilly-eilanden is een fascinerend en vaak over het hoofd gezien stukje geschiedenis, dat

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun

Israël verdient onze steun En daar was hij dan: de lang verwachte aanval van Iran op Israël. Het was afgelopen nacht. Gelukkig was Israël voorbereid,

Nationale Christiaan Huygensdag

Christiaan Huygens, geboren op 14 april 1629 in Den Haag, Nederland, was een veelzijdige en invloedrijke wetenschapper tijdens de Gouden Eeuw van Nederland. Hij wordt vooral herinnerd vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van wiskunde, natuurkunde, en astronomie.

Nationale Vincent van Goghdag

Vincent van Gogh is een van de meest iconische en invloedrijke kunstenaars uit de 19e eeuw. Zijn leven was doordrenkt van passie, doorzettingsvermogen en tragiek, en zijn kunstwerken hebben een blijvende indruk achtergelaten op de wereld.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82