Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
De individualisering van Nederland

Beste reiziger!

Sinds kort reis ik weer wat meer met de trein. ‘Beste reiziger’ klinkt tegenwoordig door de intercom. Prima hoor, ik ben ten slotte reiziger. Maar ik mis toch wel het ietwat melodieuze ‘Dames en heren!’ Wat is er in vredesnaam op tegen om mensen zo aan te spreken?

We zijn nu eenmaal mannen en vrouwen. ‘Mannelijk en vrouwelijk schiep God de mensen’, staat er heel eenvoudig in de Bijbel. En de ervaring leert dat wij mensen het niet beter moeten willen weten dan God. Of je nu in Hem gelooft of niet, mensen die als God willen zijn, dat gaat nooit goed….

Ook mannen die bepaald geen heer in het verkeer zijn, en vrouwen die bepaald geen dame zijn (en die zijn er) zullen zich door ‘Dames en heren’ aangesproken weten.

Nu zijn er mensen die zich geen man of vrouw voelen. Of onderweg zijn in transitie tussen het een en het ander. We worden er vandaag de dag, tot vervelens toe, mee geconfronteerd. Het zijn er nochtans niet veel.

Maar om deze mensen heeft men het ‘dames en heren’ laten vallen. Om deze mensen wijzigt men in de aanhef van een brief het ‘Geachte heer’ of ‘Beste mevrouw’ in iets (ja, hoe moet je het noemen?) iets ‘onzijdigs’.

En komen er aparte gender-neutrale toiletten, naast die er al zijn voor heren, dames en invaliden. 

De individualisering van Nederland

Ik vind het allemaal niet nodig.

Op het perron klonk immers niet: ‘Dames óf heren’, zodat je tussen die twee zou moeten kiezen. Er werd gezegd: ‘Dames én heren’. Heel inclusief, zo men dat wil. Je viel er altijd onder. Ook wie zich reiziger voelt tussen het ene en het andere geslacht.

En de toiletten? Wat plat gezegd: kijk in je broek, wat daar zit, of niet. Dan weet je wat je kiezen moet. Bovendien: er zit toch een slot op de toiletdeur? Waarom moet alles vandaag zo openlijk, en zo dwingend-woke over ons uitgestort?

Het jammer dat omwille van zo’n kleine minderheid de heel grote meerderheid zijn/haar aanspreektitel verliest. Niet alleen op het perron, maar her en der en overal. Op veel formulieren wordt niet meer naar het geslacht gevraagd. Alsof we niet alleen gelijkwaardig, maar ook allemaal gelijk, ‘hetzelfde’ zijn. Nu, men kan veel willen, maar ‘hetzelfde’ zijn we niet.

Ik word in een brief van bijvoorbeeld de Gemeente graag aangesproken met ‘meneer’, of ‘de heer’. Ik voel me zeker ook wel ‘geachte inwoner’, maar dat klinkt kil en koud, gelijkgeschakeld, als een nummer. ‘Inwoner nummer zoveel’.  

We worden allerwege tot massa gemaakt. Een kudde reizigers. Een aantal inwoners.

Niet meer dan dat. En dat maakt, dat men met je kan sollen.

En het maakt eenzaam. En het is, om maar weer de Bijbel te parafraseren, niet goed voor de mens om alleen te zijn.

Delen:

Meer om te lezen..

detrans

Ik had detrans kunnen zijn

In een wereld waarin genderidentiteit centraal staat, reflecteert ik op mijn jeugd, worstelend met mijn zelf en het pad dat ik had kunnen bewandelen. Had een impulsieve beslissing als kind mij naar een leven als detransitioner geleid? Deze introspectieve kijk op zelfontdekking, genderconformiteit en de druk van het hedendaagse onderwijs roept op tot begrip, bewustzijn en voorzichtigheid.

Pieter Willen doet Krav Maga met De Roze Leeuw

Het Belang van Zelfverdediging

Het Belang van Sport en Zelfverdediging voor Jongeren: De Missie van De Roze Leeuw De Roze Leeuw benadrukt het belang van sport en een actief

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82