Immigratie

Een onderwerp als ‘immigratie’ aansnijden is riskant vandaag de dag.

Ieder gesprek hierover wordt al jarenlang gesmoord door politieke correctheid. Je mag het er eigenlijk niet over hebben. Als jij de ruime instroom van mensen uit het buitenland naar ons land ook maar een beetje problematiseert, word je bestookt met etiketten als: racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat, extreemrechts, fascistisch en wat men nog meer verzinnen kan. En vervolgens gaat het dus over het probleem en het gevaar dat jíj als vragensteller voor de samenleving bent.

Dat zal ook na dit opiniestukje wel weer het geval zijn. ‘Zucht….!’

Maar als we ons nu eens tot de feiten beperken. En dan wat vragen stellen.

Nederland is veruit het dichtstbevolkte land van Europa. Om elke vierkante meter wordt gestreden: bestemmen voor woningbouw, voor wegenbouw, voor landbouw, natuur, recreatie? Het een zit het ander in de weg, we zitten elkaar in de weg en er is aan van alles tekort: aan rust en ruimte, maar vooral ook aan woningen.

Is het dan handig om in zo’n overvol land iedereen volop binnen te laten: arbeidsmigranten, buitenlandse studenten, asielzoekers?  – Ik vraag maar…

Tegenwerping: ja, maar die laatstgenoemden niet toelaten is toch onbarmhartig?

Nu zijn veel asielzoekers eerst door veilige landen heengetrokken om ten slotte hier aan te kloppen. Zij zien Nederland als ultieme ‘reddingsboot’. Dat zijn we ook wel…

Maar deze reddingsboot is dus overvol. Is het barmhartig om die nog voller te laten worden? Met het gevaar dat we met z’n allen ‘kapseizen’?  – Ik vraag maar…

Nu, akkoord, de immigranten zijn binnen. Ze zijn er! Maar wat dan? Hoe gaan we met hen om, en zij met ons? Integreren ze een beetje? Hoe gedragen ze zich op de reddingsboot? Met velen gaat het goed. Zij passen zich in en passen zich aan. Prima!

Maar anderen niet. Komend uit een cultuur die gewend is te overheersen, treffen ze een Nederlandse cultuur die zwak is, zichzelf beschuldigt en al te makkelijk wegcijfert. En dat gebruiken ze! Denk aan ‘Zwarte Piet’ in Volendam: afgeschaft niet omdat de Volendammers dat willen, maar vanwege bedreigingen. Tradities veranderen, zegt men dan. Maar op déze manier…?   – Ik vraag maar….

Zo is ook onze veiligheid op straat en in de wijk verdwenen. Zelfs homoseksuele vluchtelingen in asielzoekerscentra worden bedreigd. De veroorzakers worden niet benoemd, en dus niet aangepakt. Wat heeft dat met barmhartigheid te maken, of met eerlijkheid, rechtvaardigheid?  – Ik vraag maar….

Nederland is als een schoolklas, waar drie leerlingen achterin door hun constant geklier de hele boel bederven. Wanneer de leraar hiervoor elke keer de héle klas straf geeft, zonder de drie wandaders te benoemen, komt die hele klas op een gegeven moment in opstand.

Ook wij staan op. Wij nemen het niet langer wanneer gedaan wordt alsof ‘de Nederlanders’ intoleranter zijn geworden ten aanzien van homoseksualiteit. Dat is een leugen. Benoem en bestraf de groepen die het probleem zijn. Alleen dán los je het probleem op.

*Ron

Ds. Ron

Ds. Ron

Columnist voor De Roze Leeuw

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Meer om te lezen

De Gouden Koets is van groot belang voor de Nederlandse cultuur.

Kunst en Cultuur

Wij van De Roze Leeuw maken ons sterk voor een hoge waardering van kunst en cultuur. Dat lijkt een open deur, maar

de genderworst

De Genderworst

Genderkoek en de Wompende Woke Worst Ik snap de verwarring van de lezer met genderkoek, maar in een koekje kun je bijten,