nationale coming-out dag

Coming-out Dag: Het belang van jezelf zijn in een veranderende maatschappij

Vandaag is het coming-out dag, een dag die de vrijheid en het belang van jezelf kunnen zijn benadrukt. Dit herinnert me aan de keer dat Stichting De Roze Leeuw werd geweigerd op de Pride Walk in Amsterdam. Deze demonstratie had nota bene als thema: kleur bekennen. Wij bij Stichting De Roze Leeuw dachten dat wij hier natuurlijk bij zouden horen.

Echter, zodra bekend werd dat we mee zouden lopen, ontvingen we een stroom van bedreigingen. Extreem-linkse groeperingen en Antifa-brigades brachten de nacht door om ons te laten weten dat inclusiviteit alleen gold voor degenen die dezelfde opvattingen delen als zij.

Het voelt alsof de LGBTQIAP+ beweging is overgenomen door een luidruchtige minderheid met extreme denkbeelden. In deze context lijkt het alsof kinderen worden aangemoedigd om genderrollen te overschrijden; een jongen die met meisjesspeelgoed speelt, wordt onmiddellijk als een meisje beschouwd en vice versa. Sommigen suggereren zelfs al snel hormoonbehandelingen, zonder rekening te houden met de individuele keuzevrijheid van het kind.

Nu even ter verduidelijking: wie is Stichting De Roze Leeuw? Wij zijn een organisatie die de belangen vertegenwoordigt van homoseksuelen die het gevoel hebben dat hun seksualiteit niet hun volledige identiteit definieert. We zijn er om een stem te geven aan diegenen die zich niet kunnen vinden in extremere manifestaties van seksuele identiteit.

Het lijkt er tegenwoordig op dat je steeds unieker of ‘anders’ moet zijn om erkend te worden. Zo werd een vriendin van mij, bij het aangeven dat ze lesbisch is op een bedrijfsconferentie, door een LGBTQIAP+ stand luchtigjes als ‘gewoontjes’ beschouwd.

Dit jaarlijks evenement, de coming-out dag, zou een symbool moeten zijn dat iedereen zichzelf kan zijn. Maar ironisch genoeg lijkt het erop dat de beweging die claimt zo inclusief te zijn, zich afkeert van bepaalde subgroepen.

Jongeren die overwegen uit de kast te komen, worden nu mogelijk afgeschrikt door de misvatting dat alle LHB’ers extreem zijn, dat ze allemaal van dragqueens houden of make-up dragen. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar het zou niet de enige representatie moeten zijn. Er moet ook ruimte zijn voor de ‘gewone’ homoseksueel of lesbienne.

Daarom is Stichting De Roze Leeuw hier. Wij vertegenwoordigen diegenen die zich misschien ‘gewoon’ voelen, maar dat is wat ons uniek maakt. Laten we de coming-out dag vieren door werkelijk iedereen te omarmen in hun unieke zelf.

Delen:

Foto van Erik Havenaar

Erik Havenaar

Erik Havenaar is voorzitter van Stichting De Roze Leeuw. Doet aan Krav-Maga, boksen en fitness.

Meer om te lezen..

Kabinet Schoof

Premier Schoof

Hij doet het goed De Roze Leeuw heeft de debatten van de afgelopen dagen op de voet gevolgd en ook goed gekeken naar onze nieuwe

Inschrijven voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een donatie maken via bankoverschrijving.

Doneert u meer dan €50,-? dan kunt u zich inschrijven als ”Vriend van De Roze Leeuw”. Een speciaal programma voor onze donateurs. Inschrijven kan hier: inschrijven.

Details: 
T.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82