Ds. Ron

Ds. Ron

Meer om te lezen:

Oud en eenzaam? 

De Roze Leeuw wil ook iets doen voor ouderen. Want die kunnen soms eenzaam zijn, zo staat er onder onze ‘standpunten’. Oudere homoseksuelen hebben (vaak) geen kinderen en worden in tehuizen soms gepest.

Nu ben ik zelf 66. Ik vind dat nog niet oud, maar als ik mij vergelijk met die jonge gasten van onze Stichting, dan ben ik natuurlijk wel oud. Ik heb als klein kind nog de late jaren vijftig meegemaakt, toen mijn oom die boer was nog met paard-en-wagen zijn werk deed (dát waren nog eens boerenprotesten geweest, denk ik nu)  😉  En in de jaren zestig deed via de platenspeler van mijn tien jaar oudere broer de popmuziek (beatmuziek heette dat toen) zijn intrede. Tot schrik van mijn vader en tot stiekeme vreugde van mijn moeder en haar vier zoons.

Nu, dàn ben je dus oud.

Maar eenzaam? Mwahh, dat vind ik vaak een te zielig woord. Ik heb als gepensioneerde dominee een hele kerkgemeenschap om mij heen met veel vrienden. Maar: ik mis wel een partner, en dat geldt voor meerderen van ons. Omdat de partner overleden is, of omdat het er gewoon niet van gekomen is. En heteromensen begrijpen je toch niet altijd in alles.

Waarom het er bij mij ‘niet van gekomen is’? Thuis waren ze heel ruimdenkend, en de dominee van onze kerk was zelf homo en had een vriend. Ik heb het over eind jaren zeventig. Het ligt eerder aan mijn verlegenheid en geringe weerbaarheid. Toen ik begon uit te gaan was ik al in de dertig. Korte contacten liepen op niets uit. En ook een langere relatie maakte ik zelf uit. Ben ik te kritisch? Het helpt niet dat ik geen auto (meer) heb, en ook kamp met een lichte reis-angst. Dan kom je nergens. Maar dan nog: wat is er voor de al wat oudere homo om naar toe te gaan en elkaar te ontmoeten? En heb je daar nog zin in? Hmm…

Het helpt ook niet dat ik dominee ben, denk ik. Bij de verplichting om op een dating-site je beroep te noemen, vul ik met tegenzin ‘predikant’ in. ‘Met pensioen’ zet ik er maar gauw bij. Maar je hoort mensen denken: ‘getsie!’ Het is niet bepaald een sexy beroep. Je ziet zo’n man in een jurk op de preekstoel en later lig je ermee in bed? Je kunt beter bij de beveiliging werken. Of bij de marine, om maar wat te noemen.

Al met al nog steeds alleen. En of het anders wordt, voordat bejaardenhuis, scootmobiel en stoma wachten? ‘Ja, lach er maar om’, wijs ik mezelf terecht.

Hoe dan ook: het is goed om ook op oudere leeftijd er voor elkaar te zijn. Je bent gauw oud in de ogen van de mensen, en zeker ook in ogen van homoseksuele mensen, is mijn ervaring. Niet meer zo interessant…

Nu, we gaan niet bij die pakken neerzitten, maar zetten ons zelf op de kaart.

Hoe? Dat staat nog te bezien. Maar er wordt in ieder geval over nagedacht.

Ron  

Ds. Ron

Ds. Ron

Columnist voor De Roze Leeuw

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

DONATIE
Stichting De Roze Leeuw krijgt geen subsidie van het rijk en dat willen wij ook niet omdat dit zou bepalen wat wij moeten zeggen en doen. Daarom zijn wij helemaal hankelijk van particuliere donaties. 

Wilt u bijdragen aan de werkzaamheden van De Roze Leeuw? Dan kunt u een bijdrage leveren via bankoverschrijving (voorkeur) of via Backme.org.

Bankoverschrijving: 
t.n.v. Stichting De Roze Leeuw
IBAN: NL28 INGB 0007 3208 82

Meer om te lezen

Borrel Arnhem!

Op vrijdagavond 21 mei jl. hadden wij in Arnhem onze eerste regionale borrel voor de afdeling ‘Gelderland en noord en oost Nederland’. 

Open brief aan journalist Chris A.

Op 6 mei jl. verscheen op de site van Chris Aalberts een artikel, gewijd aan De Roze Leeuw’. Hieronder vanuit onze Stichting een reactie van columnist Ds. Ron, in de vorm van een Open Brief.