Ds. Ron

Ds. Ron

Wen er maar aan!

Wen er maar aan…!

Wat goed dat deze stichting er is: De Roze Leeuw!

De naam is een mooie combinatie van de kleur van de LHBérs: homoseksuelen, lesbiënnes en biseksuelen, én van een dier dat waardigheid en kracht uitstraalt.

Dit is precies wat we willen zijn: onszelf, én in onze kracht.

Gewone mensen zijn wij, in onze studie of ons werk, onze vrienden- en familiekring, in de manier waarop we in het leven staan. Gewone mensen, met toevallig een andere seksuele gerichtheid dan ‘de meerderheid’. We zijn geen zielenpoten die gepamperd moeten worden, we kleden en gedragen ons niet opvallend anders. Maar we zijn er wel. We zijn die we zijn. Wen er maar aan!

Uit reacties van bestaande LHB enz. organisaties blijkt wel, dat men er nog niet erg aan wil wennen dat De Roze Leeuw er ook is. Maar men zal wel moeten. We zijn er, zoals we er zijn. Als Stichting zijn we nog jong, en dan is het ook voor ons nog wennen: hoe stel je je op? Gaan we reageren op alle weerstand? Of negeren wij die, en gaan we zelf ons ding doen? En wat is ‘ons ding’ dan? Daarnaar zijn we op zoek.

Het is ongeveer hetzelfde als op jonge leeftijd ontdekken dat je ‘anders’ bent. Waar anderen gebaande wegen voor zich zien, moet je zelf uitvinden wat jouw pad zal zijn. Hoe ga je dat doen? Kom je ‘uit de kast’, durf je dat wel, en hoe dan?

Ik denk dat daarbij erg belangrijk is dat jíj je weg kiest. ‘Jij kiest!’ drukte indertijd mijn eerste vriend mij op het hart. Ik was nog jong, mijn vriend was maar liefst 19 jaar ouder. Maar zijn levenservaring tilde mij uit boven mijn onzekerheid: ‘wat zullen de mensen wel niet zeggen of denken’. Ik was werkzaam in de kerk, en mijn positie was best kwetsbaar. Maar ik heb leren te kiezen, zelfbewust. Ik heb mijn werk goed gedaan en ben een gewoon mens geweest. En ja, met een andere geaardheid. Daar wende men wel aan. Ik ben volledig geaccepteerd. 

Ik hoop dat we elkaar bij De Roze Leeuw kunnen helpen om zelfbewust onze weg te kiezen. Kom uit de kast als degene die je bent. Voldoe niet aan de vooroordelen die mensen van homo’s kunnen hebben. Wees een gewoon mens, en ja: mét die ‘roze’ geaardheid die wij nu eenmaal ook meedragen. Men went er maar aan! En kies dan zelf jouw weg, jouw manier van zijn. Weerbaar en waardig als een leeuw.

Dat is best spannend. Daar moet ik aan wennen, daar moet jij aan wennen, daar moeten we allemaal aan wennen. Maar het lijkt ons wel dé weg, en op die weg willen wij elkaar steunen, stimuleren en krachtig maken.

Ron. 

Ds. Ron

Ds. Ron

Columnist voor De Roze Leeuw

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Meer om te lezen

nieuwe transgenderwet Tweede Kamer., Nederland

Transgenderwet

Dinsdag wordt de nieuwe transgenderwet behandeld in de tweede kamer. Wij begrijpen dat het transitieproces voor transseksuelen heel erg intensief kan zijn. Maar deze wet

Read More »
foto van eenzame roze oudere. roze homo. homoseksuele ouderen

Oud en eenzaam? 

De Roze Leeuw wil ook iets doen voor ouderen. Want die kunnen soms eenzaam zijn, zo staat er onder onze ‘standpunten’. Oudere homoseksuelen hebben (vaak)

Read More »

Verzuiling

Verzuiling is zo gek nog niet… “Waarom moet er een stichting als De Roze Leeuw zijn, terwijl er toch al zoveel andere organisaties zijn die

Read More »
nieuwe transgenderwet Tweede Kamer., Nederland

Transgenderwet

Dinsdag wordt de nieuwe transgenderwet behandeld in de tweede kamer. Wij begrijpen dat het transitieproces voor transseksuelen heel erg intensief kan zijn.

foto van eenzame roze oudere. roze homo. homoseksuele ouderen

Oud en eenzaam? 

De Roze Leeuw wil ook iets doen voor ouderen. Want die kunnen soms eenzaam zijn, zo staat er onder onze ‘standpunten’. Oudere

Verzuiling

Verzuiling is zo gek nog niet… “Waarom moet er een stichting als De Roze Leeuw zijn, terwijl er toch al zoveel andere